ثبت یک اختراع ۲۷ میلیون دلاری در دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل
جلسه دفاع از پایان نامه آقای اسماعیل موسی زاده، دانشجوی کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه با عنوان "طراحی و تولید تشک بادی جهت سنجش وزن بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه" با حضور اعضای شورای پژوهشی، تیم داوران (آقای دکتر مهدی وثوقی و آقای دکتر بهروز دادخواه)، نماینده تحصیلات تکمیلی (خانم دکتر سمیرا شهباززادگان) با راهنمایی آقای دکتر مهدی اجری، مشاوره آقایان دکتر ناصر مظفری و مسعود اجری ساعت 13روز دوشنبه مورخ 7 آذر 1401، در سالن شهید دهقانی نیا واقع در دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل برگزار گردید.
دانشجوی خلاق دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل، از یک تشک بادی منحصر به فرد برای سنجش وزن بیماران بستری در بخش مراقبت های ویژه بیمارستان، استفاده کرده است.
در علوم پزشکی، سنجش وزن بیمار برای تعیین مقدار دقیق بعضی از داروها ضروری است. لزوم سنجش وزن در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه، مادران باردار و کودکان بیمار، بیشتر از سایر افراد است، از این رو سیستم های سنجش وزن همواره جز مهمی از مراکز درمانی بوده اند.
ترازو، باسکول یا سیستم های مجهز به لوودسل، از جمله رایج ترین سیستم های سنجش وزن فعلی بیماران در ایران و جهان محسوب می شود. مکانیسم اصلی این سنجش گرهای وزن، بر استفاده از لوودسل یا سنسورهای سنجش وزن استوار است. یعنی فرد بایستی روی یک صفحه فلزی بایستد و یا به همراه تختی که روی آن دراز کشیده است، روی یک باسکول منتقل شود تا وزن نهایی وی سنجش شود. استفاده از ترازو یا باسکول نیازمند جابجایی فرد یا تخت بستری است، این در حالی است ک اگر بیمار بسیار بدحال باشد و یا توان ایستادن روی ترازو را نداشته باشد، استفاده از ترازو برای سنجش وزن وی، عملا بی فایده خواهد بود.
برای رفع این معضل، آقای اسماعیل موسی زاده دانشجوی دوره کارشناسی ارشد پرستاری مراقبت های ویژه به همراه اساتید خود، از یک روش نوین جهت سنجش وزن بیماران استفاده نموده است که برای تمامی بیماران بدحال یا معمولی قابل استفاده است. طبق توضیحات دکتر مهدی اجری، عضو هیئت علمی دانشکده پرستاری و مامایی اردبیل و استاد راهنمای این پروژه، مکانیسم اصلی این روش سنجش وزن، بر انتقال نیروی ناشی از جرم فرد روی تشک بادی، استوار است.
در این روش نیاز به جابجایی بیمار و بردن وی روی باسکول نیست، بلکه سنجش وزن بیمار در تخت بستری انجام خواهد شد. هسته اصلی این اختراع، یک تشک بادی منحصر به فرد است که یک سیستم سنجش گر فشار هوا نیز به آن متصل گردیده است. با قرار گرفتن بیمار روی این تشک بادی، فشار بیشتری بر هوای درون تشک بادی اعمال می شود. تغییرات فشار هوای درون تشک بادی بطور مداوم توسط یک سنجش گر فشار هوای دقیق، سنجیده می شود. کاربر استفاده کننده از این سیستم قادر خواهد بود تا با مقایسه فشارهای قبل و بعد از قرارگیری وزن بیمار روی تشک بادی، وزن واقعی بیمار را محاسبه کند. این محصول جدید قابلیت استفاده در تمامی بخش های بیمارستان، از جمله بخش های مراقبت ویژه، همودیالیز، سوختگی، جراحی، داخلی، اتاق عمل و یا سایر مراکز درمانی را دارا می باشد.
آقای موسی زاده به عنوان مخترع این طرح، اذعان کردند که هزینه نهایی تولید این محصول، 4 میلیون تومان است. از طرفی، کمترین هزینه مورد نیاز برای تامین تجهیزات سنجش وزن با طراحی خارجی نیز در حداقل مقدار، 20 میلیون تومان است. به عبارت ساده تر با تخصیص یک پنجم هزینه، می توان یک سیستم سنجش وزن ایرانی را جایگزین یک سیستم سنجش وزن خارجی نمود.
از سویی، طبق مطالعه رحیمی صادق (1394) و همکاران، برآورد تخت بستری برای پاسخ به نیاز جامعه ایران تا سال 1404؛ 194471 تخت بیمارستانی تخمین زده شده است. اگر تنها یک چهارم از تخت های بیمارستانی در سال 1404 نیاز به سیستم سنجش وزن بیمار پیدا کنند؛ مقدار صرفه جویی ارزی سالیانه، نزدیک به 27 میلیون دلار آمریکا خواهد بود.
نظر شما :